10 Mart 2015 Salı

Aşk ve Gurur



En sevdiğin kitap diye bir şey olmamalı..
Şeker Portakalı'ndan,Zeze ve Portekizlinin ilişkisinden aldığı tuzlu lezzeti ,başka kim verebilir insana?
Sana Gül Bahçesi Vaad Etmedim'in dürtmesi kadar sağlam dürten mi oldu sanki beni?
Hess'in kitaplarının her satırında su kadar saydam  bir hücrem yenilenip renklenmedi mi?

Yok, en sevdiğim kitap "şu" dememeliyim ama içim her bunaldığında, her yolculukta ,her baharda,ağır kitapların ardından,özledikçe,aklıma geldikçe bir daha bir daha okuduğum bir kitap var..Aşk ve Gurur!




Ruhuna rahmet Jane Austin :)

Duygusal olmanın utanılacak bir şey ya da zayıflık algılandığı yıllardayız.Belki o yüzden ben kendime bile zor itiraf ettim duygusal bir yapım olduğunu.Aşk ve Gurur'u, 

Yüzbaşı Corelli'nin Mandolini'ni filan çok sevmem belki bu yüzden.Aşkı,sevmeyi


şekillendirilmemiş hali ile seviyorum ben. Hani Leo'daki gibi..Hani Korkma İnsancık Korkma'daki gibi..kimine hayal gelen ama benim var olduğunu bildiğim bir şekilde sevmek,bahar dalındaki tomurcuk gibi umut umut parlak renklerle kirlenmemiş başlangıçlarla sevebilmek.

Bütün bunlara ek olarak , tüm masallar ürkütücü bir şekilde aşıklar evlendiğinde sona ererken Aşk ve Gurur'da sonrasının olması hoş bişi tabii..

Gelelim tanışmamıza:

1999'daydık ve ben o zaman henüz adı olmayan(şimdi ise kıvırcık saçlı ve boyumu geçmiş olan)bebeğimi bekliyordum.Televizyon ile aram çok yok ama Pazar günleri ütü yaparken birşeylere bakmak iyi geliyordu.O kanaldan bu kanala zıplıyor ama seyredecek bir şey bulamıyordum.TRT-2'de (TRT'nin henüz kendini rezil ve rüsva etmediği yıllar) duruş ve bakışları-replik ve kostümleri ilgimi çeken bir dizi buldum.Ona bir bakayım,olmazsa değişirim dedim.


Colin Firth'i görüp kanal değişmek mümkün müydü zaten?


Yeminle, Allah çarpardı adamı.Aşk ve Gurur'un 1995 BBC yapımı dizisi ile böyle tanıştım ve her Pazar sabırsızlıkla onu bekler oldum.Maç vb bir şey olur da o Pazar yayınlanmazsa dizi, kendimi büyük haksızlıklara uğramış hissediyordum.


Ağustos depreminden sonra artçılar geldiğinde hepimiz sokaklara dökülüyorduk ya, hani hatırlayan hatırlar o günleri. Hah;eğer Aşk ve Gurur varsa inmiyordum ben bir yere.Artçılar sallıyor, ben Aşk ve Gurur'u izliyordum.

















Şişmiş ayaklarımı koltuğa uzatmış,sırıtarak Sussannah Harker'ın Mr. Bingley 'in şebelek suratına bir genç kızın mahçup tebessümü ile bakışını izliyordum.

Hele annelerinin elinde mendille  isyankar isyankar "Oo Mr Bennet!" diye başlayan cümlelerine ölüyordum.

Her şeyi ile kitaba sadık kalmış bu yapımda oyuncular da bence "mükemmel" seçilmiş.tek bir kusur bulamadığım ve kitabı kadar iyi dediğim nadir görsellerdendir kendileri.

Colin Firth zaten tüm eleştirilerden fersah fersah uzak bir seçim.














Jenifer Ehle ise,Elizabeth Bennet'ın sahip olması gereken zeki ve anlamlı yüze,kişilikli tebessüme ziyadesi ile sahip.Sevimli ve zarif..


Ah tabiii..bir de teyze var.Lady Catherine de Bourgh..kitaptan fırlamış sanki.

Oysa sonradan çekilen 2005 yapımı filmde Keira Knightley Bayan Bennet olmaktan  çok uzak bir seçim .Ama Bay Darcy diye seçilen Matthew Macfadyen mi daha saçma o mu bilemiyor insan izleyince. Kitabın özünden bu kadar uzaklaşıp vıcık vıcık Amerikan usulü duygusallıkla boğulan asil öykünün ardından bakakalıyor insan o filmi izlediğinde.Seyrettiğimde cidden kızmıştım..hele final..öğğğğğ

Diyeceğim o ki, bu hafta Aşk ve Gurur'u sanıyorum 5687. kere filan okudum ve yine son sayfada aynı mutlu tebessüm ile kapattım kitabı. Jane Austin'in mükemmel anlatımı, saygı duyduğunuz bir dosttan dinlercesine sıcak ve kendinizi ait hissettiğiniz öyküye kapılış bana şahane geldi.


Ama kesmedi..tuttum bir kez daha 1995 BBC yapımı diziyi izledim.

Hadi siz de izleyin tık

Ne iyi etmişim..aklımı seveyim,hala sevgiye inanan gönlümün keyifle çarpmasını seveyim.Mutlu sonları ..daha doğrusu mutlu başlangıçları seviyorum.




116 yorum :

  1. 5688. kere izlemen yakındır diyeyim o zaman. :) Herkes izleyiversin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beter olayım inşallah Ersin :))))
      Güldürdün beni yine :)))

      Sil
  2. Ne güzel anlatmışsın okumayan okur, izlemeyen izler... Kalemine sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla resimlerine baktığımda bile keyif alıyorum Bahar
      Teşekkürler ve sevgiler

      Sil
  3. Pride And Predijuce yani türkçesi Gurur ve Önyargı'yı taa 15 yaşımda okumuştum. Bence Keira Knightley daha başarılı, Elizabeth'in aykırı ve eğlenceli kişiliğine jenifer'ın uysal görünüşünden daha uygun. Colin'e gelirsek öbürüne 10 tur atar. Ki bunların hepsi İngilizdir. bay macfadyen soğukluğun b...nu çıkarmış . Ayrıca Colin'in, gölden ıslanmış beyaz gömleğiyle çıktığı sahneyi kaçırmamalarını, bayan izleyicilerimize şiddetle tavsiye ediyorum. Zamanında pek taşmış aktörümüz. :)

    Hepsi bir yana Bu filmin "Gurur ve Önyargı" olarak çevrilmesi gerekirken ısrarla "Aşk ve Gurur" diyen Türk çevirmenlere ne diyeceğimi bilemiyorum. İlk bakışta aşk filmi gibi duruyor fakat Austin romantik komedi yazmayacak kadar feminist yapıda bir kadındı. Bir yaştan sonra Onun roman uyarlaması filmlerini, dizilerini(hepsini izledim) izlemek romantik komedi tadı verse de onun bu açıdan bu yüzyılda yargılayamam. Kendi hayat hikayesinin yer aldığı filmi izlerseniz anlarsınız zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ikıntı merhaba,

      Evet bu önemli bir ayrıntı aslında:Gurur ve Önyargı ,içeriği ile de daha örtüşen ve orjinali olan başlıkken ne diye Aşk ve Gurur olmuş bilmiyorum.Keira Knightley'i neden beğenmedim: Elizabeth kitapta da ağırbaşlı ama neşeli bir kız.Aykırılığıı gururlu bir sadelikle ve diklikle ortaya koyuyor.Aynı sahneden dem vurursak baloda gururu incindiğinde ağırbaşlılığını bozmadan ince zekası ile durumun alay edilir yanını bulmuştu misal.Keira Knightley 'in rol aldığı filmde ise baloda masanın altında elmasını yiyen kakarakikiri durmadan gülen bir kız var. Orjinalinden hayli uzak bana göre.

      Gölden çıkış sahnesi eveeeet...5. bölümde idi sanırım o?

      Bahsettiğin film Becoming Jane mi?

      Sil
    2. oyyyy bölüm bile aklınızda demek, açıp bakayım bir ara :)))

      evet o filmdi, anne hathaway oynuyordu.

      Sil
    3. Ya 4'ün sonları ya 5'in başları olmalı evet
      Ama 4'ün sonları olması daha muhtemel geldi şimdi düşününce
      5'te Lydia 'nın kaçması baskın konu idi

      Sevgiler

      Sen o sahneye bak bir daha ben de şu Becoming Jane'i izleyeyim
      İkimiz de kârlı çıktık bu işten :))

      Sil
  4. Ben de izlemiştim Aşk ve Gurur'u.. Ama bu güzel anlatımdan sonra bir kez daha izlemem şart oldu :)

    YanıtlaSil
  5. Kadriyecim hani derler ya 'hislerime tercüman olmuşsun' işte aynen öyle bir yazıyla karşılaştım. Daha önce söylemiştim zaten en sevdiğim roman ve filmlerden olduğunu. Harika anlatmışsın şebelek suratlı :))bay Bingley bence de o güzelim, masum Jane için uygun değildi ama adamın içi güzel:)Bay Darcy'ye gelince elbette ıkıntı da demiş ötekine 10 tur atar diye, çok doğru adam o diziden sonra İngiltere'de girdiği kafelerde 'bay Darcy' diye karşılanıyormuş e haklılar. Şimdi tek ne istiyorum biliyor musun o diziyi yeniden izlemeyi. Ben Dost kitapevinden cd'sini aldım, ama bilgisayarımın cd çalar yeri yok:( (eskisinin vardı o bozuldu bu yenide yok) bekliyorum yeniden tv de gösterseler diye. Mekanı cennet olsun. Amin...
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde,sabah yazarken seni düşünmedim dersem yalan olur.
      Bingley şebelek suratlı di mi hihiihihi ben de ona gülüyom ama dediğin gibi kalbi güzel bi cici şahıs o.
      Firth'in İngiltere'de Mr Darcy olarak karşılandığını bilmiyordum bak bu extra hoşuma gitti.
      Benim verdiğim linkten izlesen ya?Görüntü netliği fena değil bence?

      Kesinlikle mekanı cennet olsun...sevgiler

      Sil
    2. Merhaba Müjde hanım;
      Ben dizinin cd'sini bulamıyorum. Resmi var mıdır elinizde? Hazırlayan şirket bilgilerini bilirsem ulaşmam kolay olabilir.
      Hoşça kalın.

      Sil
    3. google'a aşk ve gurur bbc 1995 dizi izle yazdığınızda dizinin yayınlandığı siteleri görüyorsunuz.

      Sil
  6. Sevgiler tarifsiz ve yürekler lekesiz sevmeli bir ad koymaya gerek yok bazen bahar gibi ılık ılık sevmeli der ve ne hoş bir yazıdır böyle derim:) Depremde oturup izlemenize çok güldüm siz çok yaşayın hem de en tatlı aşklarla inşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamiyet selam,

      Tam köy yanar kel bakar modundaydım o aralar :-))
      Güzel iltifatların için bi ayrı teşekkür eder sevgilerimi sunarım :))

      Sil
  7. benim bu posttan anladığım :
    -kitabı oku.
    -ama yok kitapla paragrafla noktayla virgülle uğraşamayacak kadar tembelim diyorsan sinema filmini değil 95 bbc dizisini izle.
    mesaj alınmıştır:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mithad,
      Kitabı oku :)

      Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nin o güzel bahçesinde bir de çay al kendine.Başladın mı bitireceğin türden bişi zaten.İçinde Jane Austin'in keskin zekası ile süslediği nüktedan cümleler var..kaçırma onları derim ben :)

      Sil
  8. ha haaaaa aşk ve gurur ve bütün jane austen romanlarına bayılırım ben de. filmini izledim. diziyi duymadım. ama keira güzel kadın de mi yaaa :) emma var onu da seyret işteeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep selam,

      Keira bana çok güzel gelmiyo ama çirkin de diil elbette.
      Dizi 1995'te BBC tarafından yapılmış, o yoğun temponun içinde zaman bulabilir misin ki 6 bölümlük diziyi izlemeye?Yukarıda linki de var bak?

      Sil
    2. Uzun zaman oldu izleyeli, kitabini okumadim.Yazindan sonra en kisa zamanda yeniden izlemelek istiyorum.TRTde eskiden Ingiliz klasiklerinin dizileri olurdu degil mi,bayilirdim izlemeye .
      Keira'ya kanim benimde hic isinamadi,niye bilmiyorum.

      Sil
    3. Yapay, çok yapay da ondan Şule
      Gözlerine asla ulaşmayan bir gülüşü var
      TRT eskiden güzel şeyler de yayınlardı...bir çok şeyle beraber bu da mefta oldu gitti yahu

      Sevgiler sana :))

      Sil
  9. "Aşk ve gurur" ve Jane Austen... :) Bu kitabı ben de o kadar çok seviyorum ki! Beni mutlu eden güzellikler arasında en başlarda. O Amerikan yapımı filmi izleyince ben de sevmemiştim. 95 yapımı dizide de 2 yaşında olmalıyım :) Ancak şimdi 22'mde bu diziyle tanışmayı çok ama çok istiyorum. Şu sınavlı buhranlı yoğun dönemime ilaç gibi gelicek öneriniz için size gönülden müteşekkirim :) Bu arada size "siz" demek nedense çok resmi geliyor. Daha tatlı, samimi bir ünvan önerin de kurtarın beni bu dertten :) Kocaman sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Annebel (lee?)

      "Kadriye" ve "sen"i dene
      ben de rahat edeyim sen de :))

      22 yaş mı?
      Hatırlar gibiyim yüzyıllar öncesinden..

      Koskocaman sevgiler :))

      Sil
  10. aşk ve gurur jane austen'in okuduğum ilk romanıdır, çok sevmiştim,
    ama filmini, dizisini izlemedim ne hoş kareler öyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maviye İz Süren,

      Öteki romanlarını da okudum ama hep bu tadı aradım sanırım.Hepsi güzeldi ama bana göre en güzeli buydu gerçekten
      Kareler çok hoş bence de, cevap yazayım diye sayfaya girince ayıla bayıla bi daha bakıyorum hepsine heheheh tam tutkun olmuşum ben :))

      Sevgiler

      Sil
  11. Jane Austin sevilmez mi ya hele Colinle dile geliyorsa :)) ama hiç izlememiştim ne yalan söliyim merak ettim. Bir gecemi buna ayırsam iyi olacak cezbetti ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyyy çok sevindim
      Keyif alacağından eminim
      4. bölüm 50. dakikalarda şu meşhur göl sahnesi var
      yukarıda da link var(youtube'da bulunan bölümlerde hem görüntü çamur hem de 4. bölüm eksik)
      keyfin neşen daim olsun, ileyip beni an e mi?

      Sevgiler

      Sil
  12. Aaa bu sanki sürekli oynuyordu bi yerlerde *-* aşk ve gurur sevilmez mi haklısın canım. Duygusal olmak mükemmel ki , insan olmanın özelliği ki ;) Yalnız bak Corellinin mandolinine bozuldum şimdi ben hehehehe :) Bu yazımdan dolayı olsa gerek http://kreatifbaskan.blogspot.com.tr/2014/06/mandolinim-benim.html :)
    Colin Firth ü çok beğeniyorum, tipini de oyunculuğunu da
    Öperim kocaman.10.000 izlemeye geldiğinde haber ver kutlama yapalım :D

    YanıtlaSil
  13. Ne kitabını okudum ne de filmini izledim. Yaza ayırdığım bir kitap, kumsalda okuyacağım bu güzel aşk kitabını.

    YanıtlaSil
  14. Toplam 6 bölüm, değil mi?
    Verdiğiniz link çalışmadı, başka bir yerden buldum, Google sağolsun :)
    Ve tabi ki siz; sağolun, var olun :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam,

      yeter ki Aşk ve Gurur'u bir de oradan izleyin..bana ne kârı var bilmiyorum ama acccaip mutlu oluyorum.
      Mr Darcy işte o,Miss Bennet da o..taklitlerinden kaçınmak lazım.

      Sevgiler

      Sil
  15. Kadriye'ciğim 2015'ten bir yıl sonra yine bu güzel yazıya koşarak geldim. :) şebelek suratlı :)))bak onu unutmuşum e 1 yıl olmuş unutuyorum anacım aklımda kalmıyor. :) çok güldüm yine:)))kalemine yeniden sağlık olsun, izlemeyenler izlesin ama 1995 yapımını izlesinler di mi ama?:)))Ya hatta diyorum ki, her ay izlemesem mi? Yoksa büyü bozulur, tadı mı kaçar? Uzun aralardan sonra izlemek daha iyi galiba. İngiliz filmlerini hiç sevmem, nefret ederim de adamlar kendi yazarları sözkonusu olunca nasıl güzel yapıyorlar...bir tek üzüldüğüm şey Jennifer ile Colin gerçek hayatta da evlenmemesi...o da olsaydı keşke:)
    Tekrar kalemine sağlık canım.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde'cim,

      İngiliz Edebiyatını da filmlerini de severim. Lakin ingilizleri çok sevmem :-p
      her ay izle valla bişi olmuyo ,Mr Darcy'den bıkmıyosun da etrafındaki inasnlar banal gelmeye başlıyo:işte bununla nasıl baş edilir bilmiyorummmm :-)))))))))))))))))))))))))))

      Sil
  16. Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim zaman ayırıp okuduğunuz için

      Sil
  17. Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim zaman ayırıp okuduğunuz için

      Sil
  18. Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, beğendiğinize sevindim gerçekten

      Sil
  19. değişik bir yazı olmuş. tebrik ederim!

    YanıtlaSil
  20. cidden emek verilmiş bir yazı. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  21. harika olmuş tebrik etmek lazım.

    YanıtlaSil