29 Mart 2016 Salı

Yangın Vaaaaarrr!!!

Yangın var  sabahın köründe ürkütücü bir nida olsa da sevecen bir anıya dönüşmesi muhtemel. bugün anlatacaklarım tam da buna uygun bir yaşanmışı içeriyor.

Selin,Mersin'de okul grubuyla


Selin,Mersin'de Avrupa Gençlik Parlemantosunun Tarsus'ta düzenlediği 2016 Eğitim Forumu'nda idi 4 gündür. Gece geç geldi, uçağı rötar yapmış. Geç yattık, uyku artık iki çocuğum da kanadımın altında olduğundan huzurlu ve tatlıydı.

Sonrası  komik.

Önce telaşlı koşturmalar ve patırtılar duydum. Birileri bizim zile bastı. tek gözümü açıp "ya deprem oldu ya yangın var " diye düşündüm. Diğer doğal afetleri hatırlamaya çalıştım çünkü olasılıkları sağlıklı değerlendirip biraz daha uyuma şansım var mı onu  anlamaya çalışıyordum. Sel..olmaz, 4. kattayız.Uyurum yani. Hortum..cıks.Başka? Derken ayıldım ve yataktan fırladım. Eşim kapı değiliğinden bakıp sabahın esselatında kapıyı kimin çaldığını  anlamaya çalışıyor(uyku sersemi ve panik anı insanlar inanılmaz komik olabiliyor yemin ediyorum). Alt komşumun panik içindeki sesi herkesleri sokaa  döktü pijamasıyla. Ben çocuklar tuvalete gidin dedim, paltomu giydim, cep telefonumu ve el çantamı alıp çıktım. Merdivenler yoğun ve ağır bir duman ile kaplıydı.Nefes alınacak hal yoktu ve elektrikler kesilmişti. Cep telefonunun fener özelliğini açıp aşağı indim.Tüm komşular çoluk çocuk pijama ile sokaktaydık. 

Apartman girişindeki elektrik panosu tutuşmuş. Sokak dar, itfaiye giremiyor.

Sabah namazına kalktığı için yangını fark edip büyümeden müdahaleyi sağlayan kahraman komşumun 12 yaşındaki oğlu itfaiyeyi aramış hemen.Eğitimin önemini düşündüm dalgın dalgın Gökdeniz'i süzerken. Dikkatle itfaiye görevlisini izliyordu. Memleket, eğitimle kurtulacak, önemli anlarda google açıp bakılamayacak. Şu Allah'ın cezaları bi gitse de işimize, yolumuza baksak dedim sıkıntıyla. Eğitimli, aydın beyinlerin önemini düşündüm hala gözlerim Gökdeniz'de. Çölü anlamak için kum tanesini anlamak yeterli değil mi? Bize Atatürk ilke ve inkılapları ile aydınlanmış çocuklar lazım.



Neyse, sonra komşulara baktım. Alt kata birileri taşınmıştı 1-2 ay önce. Onların yanına gittim tanıştık filan. Nehir'e "ilk defa beş dakka daha anne" demeden kalktın, bundan sonra seni hep böyle uyandıracağım " dedim , o da panikle "sakın ha" diye feryat etti. Sonra birden olaya yeni vakıf olmuş gibi "yangın çıktı okul yok bugün ha?" dedi umutla. ben bastım kahkahayı tabii. Ben kahkaha atınca Selin "beni buraya kim hangi ara indirdi" diye sordu  uykulu uykulu. E doğallığı ile Nehir  ve ben bu sefer de ona gülmeye başladık. Nehir'in iki omuzu bir araya geldi sabah serini üşüdü. Aldım onları sokağın başındaki börekçiye götürdüm. Sabah sabah beklenmedik ziyafetle coştuk biz ama börekçi pijamaları ile gelen  bu erken ziyaretçilere biraz hayretle bakmadı diyemem.

vallahi bizim sokak başındaki börekçinin fotosunu buldum :-)

Aile olmak güzel şey. Çocuklarım birer anı kazandı yıllar sonra "yavv sahiden unutmuşum, bi gün var ya..." diye anlatacakları. Annelerinin kahkahalarla güldüğü, babalarının  darmadağınık saçları ile sokak ortasında onlara şefkatle gülümsediği bir yangın sabahı. Komşularını hatırlayacaklar çığlık kıyamet  kapı çalışındaki sevgi , benimseme ve sorumluluğu. Börekçiyi hatırlayacaklar pijamalara bakmamaya çalışarak çay verişini. Sonra, diğer her şey gibi bunların da çabucak ardımızda kalışını...

Yaşamak güzel şey, önden haber vermiyor hayat yaşanacakları. eviniz huzurunuz yuvanız güveniniz birden gidebiliyor elinizden. Sabah balkona çıkıp çiçeklerimi sulayayım gibi sıradan bir cümle bile aslında ne çok şeye sahip olduğunuzun özeti olan bir anlatıma sahip. kaybetmeden kıymet bilmeyi hatırlıyor insan. Eve dönüp akşam yine yorganıma sarılıp yumuşacık uyuyabileceğimi bilmek beni mutlu kılıyor. Sevdiklerimin zarar görmemiş olması, mutluluğumun ve şükrümün başkalarının da mutluluğu ile paralel gidebilmesi beni  daha mutlu ediyor.

Şükrü bilmek güzel şey. Sabahın köründe çığlık kıyamet sokağa döküldük ama erken müdahale bir sürü yaşamı kurtardı. Mevsim kara kış değil bahardı.Tanıdığımız bildiğimiz insanlarla, şehrin merkezinde her şeye yakınken sokaktaydık. Döndük evimize girdik.Yangın çıktı ama havaya uçmadık. 

Sadakaya inanırım ben. Az sadaka çok bela savar, şaşmaz inançlarımdandır. Şu "askıda ekmek" olayı var ya. Kolay kolay es geçmem. sabah onu düşündüm. O ekmeklerden en az bir tanesi "Allah razı olsun" diyene gitmiş olmalı.

Sevgiye inanırım ben.
Sizlerle olmak güzel...Bu satırları okuyan güzel insan: mutlu baharların olsun...sevgiyle yaşanan.
Çakılsız , uzun yolların olsun sonu aydınlığa ulaşan..



12 yorum :

  1. Çok büyük geçmiş olsun :((( Kadriye Allah korumuş, melekler korumuş canım. :(( her apartmana yangın alarmı, doğalgaz alarmı şart. (bizde de yok)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde çok teşekkür ediyorum, Allah hepimizi ve sevdiklerimizi hep korusun canım,sağol(mucuk)

      Sil
  2. Geçmiş olsun Kadriye. Bütün yazdıklarına yürekten katılıyorum. Öpüyorum seni kocaman. ( Burada şu an kar fırtınası var. Güzel ülkemin baharını seveyim ben :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 29 Mart'ta kar fırtınası seyredip beni dumura uğratan sevgili Handan

      Ben de seni öpüyorum kocamann :D

      Sil
  3. Geçmiş olsun maim...
    Hakikaten tüm apartmanca verilmiş sadakanız varmış...
    Yalnız ben bişeyi anlamadım :) Yangın var diyorlar ve sen çocukları neden tuvalete gönderiyorsun :)))
    Komik kadınsın vesselam biliyorum da işin püf noktasını çözemedim...

    O askıda ekmek benim de en sevdiklerimden...
    Burada da var birkaç fırın, aklıma düştükçe veririm bende...
    Dur hatta bugün veriyim yeniden...
    Sevgiyle kal canım benim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şebnem'cim,

      Deprem zamanı ben hamileydim ve beni apartopar sokağa indirdiklerinde çok sıkıntı yaşıyordum :p sanırsam bu mantık dışı eylemimin temelinde bu yatoyor ve şimdi sen söyleyince ben katıla katıla gldümmm

      Sevgilerimleeeeeeeeee

      Sil
  4. Geçmiş olsun güzel gülüşlü kadın.
    Bu olay çocukların kafasında daha fazla yer edecektir, umarım hep iyi anılar biriktirirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili ve Caaanım Yazdan Kalan'ım,

      Gülüşümle ilgili yoruma bin kere, iyi dileklerine binlerce kere teşekkür edip sana sevgilerimi yolluyorum :-)

      Sil
  5. İyimserlik yakanızı bırakmasın . Ne güzel anlatmışsınız .
    Geçmiş olsun ve Allah beterinden saklasın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyimserlik mi yoksa iflah olmaz bir yaşam tutkusu mu ben de bilmiyoruma ama her neyse hep benimle olsun Kahve telvesi...sevgilerimle

      Sil