27 Eylül 2016 Salı

SSS...Sanat Sistem Sınav


Tiyatro mevsimi açıldı olley.. ama artık  çocuklarım benimle tiyatroya gelmek istemiyorlar. Oysa 3 yaşına bastıkları o güzel günden itibaren her ay en az bir kere tiyatroya getirdim ben onları..hatta arkadaşlarını..hatta sınıfı.

Şimdi biri TEOG biri başka sınav sisteminin kıskacında. Anne zaman yetmiyor  sızlanmalarındalar. ya spordan alacağım onları ya  sanattan eksik kalacaklar. Sistemin ebesine en derin saygılarımı bir kez daha yolluyorum taaaaaaa can-ı gönülden.

Selin'ime ısrar edemedim ama Nehir'e bi kerecik gelirsin canım, çıkışta kokoreç yer kızkıza kafa dağıtırız dedim. Anası kılıklı, istemese de çok sert hayır diyemedi. Arada bir olmak kaydıyla olabilir dedi ne yapsın.




Özel tiyatrolar pahalı geliyor bana. İki çocuk , bir de Su var Selin'in arkadaşı teee anaokulundan beri bizle gelir ve bu hepimizi XXXLLL mutlu eder çünkü onu çok severiz. Hep balkonda ve aynı koltukları alırım. Orada olmayı daha çok sevdiklerini net bir şekilde fark ettim. Oyundan sonra onlarla konuşmayı severim, oyun esnasında onları izlemeyi de severim.Muzur sahnelerde Su ile Selin'in çaktırmadan birbirlerini dürttüklerini görüp  ben de çaktırmadan gülümserim,  kendilerine bir şey çağrıştıran sahnelerde dirseklerini birbirlerine dokundurmalarını ama tüm bu "neşeli genç kız" tepkilerinin ardından oyun sonunda yaptıkları ince gözlemleri, derin değerlendirmeleri, saygıyı severim. Nehir'in  bazen sıkılıp ufuldamasını, adaletin yerini bulduğu oyun ve sahnelerde, neşeyle dans edilen oyunlarda heyecandanbulunduğu yeri bile unutuşunu severim.

Neyse çocuklar, ben , yol, çıkışta yemek...bütçe meselesi bu: bir kişi 25 oldu mu gidemiyoruz ne yapayım? Ben de hem oyunları hem sahnelerini sevdiğimden, hem de evime çok yakın olduğundan e tabii bir de bütçeme daha uygun olduğundan İBB Şehir Tiyatrolarına gidiyorum. Genelde de Musahipzade'ye. Politikalarını sevmiyorum, sanatçılara yaptıklarından nefret ediyorum ama ayağımı tiyatrodankesip sanata vurmak istedikleri baltaya da destek olacak değilim.

Bu ay için kendime bilet aldığım oyun "Yangın Yerinde Orkideler":



..Orkideleri hep bir "ballad" olarak düşündüm. Hakkı yenmişlerin, hayatın-toplumun- yerleşik düzeninin kıyısına itilmişlerin, uyurgezerlerin, mutsuzların, sırtından yaralıların, alkoliklerin esrarkeşlerin, yalancıların, masal anlatıcılarının, gezginlerin, kaybedecek hiçbir şeyi olmayanların, filmleri balkondan ya da hususiden değil, birinciden yani en ön sıralardan seyredenlerin, dünyaya kekremsi, ekşi bir sırıtışla bakanların, sis ve dumanlar içinde yaşayanların, bilgiye ve bilgisizliğe aynı tiksintiyle yaklaşanların, bütün bunlara rağmen, ya da birazda bunlardan ötürü insan kalmayı becerebilmiş olanların şarkısı olsun istedim Yangın Yerinde Orkideler. Memet Baydur, 1990- İstanbul

Nehir ile bana bilet aldığım oyun ise " Aldatma"

 Çağdaş İngiliz tiyatrosunun en önemli yazarlarından Harold Pinter, Aldatma'da "kadın, kocası ve sevgilisi" üçgeni çerçevesinde, çok katmanlı aldatma olgusunu irdelerken; güç, hırs, tutku, dostluk, aile gibi kavramları özgün tiyatro dili ile sorguluyor.

Bir de 30 Eylül'e kadar kullanmam gereken 3 adet sinema biletim var. Şu, fırsat sitelerinden almışım zamanında. Bunca iş yoğunluğu ve koşturmaca arasında "nereye gidecem, nasıl gidecem" diye mızıldansam da içimdeki muzur keçi keyifle sinemalarda ne var diye bakınmaya başladı bile.


Sanat ile dolu kaliteli yaşam standartları ve çocuklarımız için zamanı böle yara parçalaya mücadeleye devam.. İnsan anneyiz biz di mi?

16 yorum :

  1. Şehir tiyatrolarına bilet bulabilmek marifet :) Ama eskiden tam gösteri zamanı kapısına giderdim, muhakkak boş yer çıkardı. Bir keresinde sandalye atmışlardı koridora :) Gündüz matineleri daha çok olsa hiç çıkmam herhalde de akşam saatlerine uyamıyorum bir türlü.

    Tiyatro festivalinin broşürünü aldım ama en az birisine gitmeye hevesliyim,dur bakalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan, online satıştan alıyorum ben. Hem istediğim yerden bilet bulmuş oluyorum hem de oyunları incelemiş filan oluyorum.:D Senin de aklında olsun. Koridora sandalye atmak yönetmeliğe aykırı :p yangın çıkarsa filan diye yani :D Tiyatro seviyosun sen?

      Sevgiler

      Sil
  2. 25 lira bence de çok:( yani üç kişi 75 eder ki, yol mol derken...100'ü geçer. Sinemayı tiyatroya tercih eden birisiyim ama yine de tiyatro başkadır:) maalesef yıllardır gitmedim enson Anna Karenina'ya gittim. O da malum konusundan ötürü içim sıktı. Ruhumu kararttı, hoş gitmek istemiyordum ne olacağını bildiğimden ama kızkardeşimin hatırına gittim.:) Hayat zaten sıkıyor bir de sonunun mutsuz biteceğini bildiğim şeylere gidemiyorum.
    Sevgilerimle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonu mutsuz biten kitap bile okumuyorum ben Müjde..hayat yeterince yüklüyor yani, bari elimde olanları engelleyeyim :-p

      Sil
  3. unuttum sınavlarda başarılar diliyorum şimdiden, inşallah yine o cemaat, bu cemaat, başka cemaat soruları yandaşlarına dağıtmazlar:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine bastım kahkahayı: siyasi başarıları gani olan gündemimize değinmeden geçemiyorsun di mi :D )))))))))

      Sağol canım çocuklarım ve tüm çocuklar adına güzel temennilerine teşekkür ediyorumç

      Sil
  4. Bende severim ve çocukları da hep götürürüm. Sinemayı daha çok seviyorlar ama arada tiyatroya da gidiyoruz. Biz rehber olup tohumları atalım da mutlaka yeşerirler:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz tohumları atalım adaş...sanatla yetişen çocuktan ziyan gelmez kimseye
      Sevgiler

      Sil
  5. Ahhhh ahhhh eskiden ne kadar çok giderdim tiyatroya...
    İzmir devlet tiyatrolarının hiç bir oyununu kaçırmışlığımız olmazdı...
    Ama şimdi kaç sene oldu kimbilir gitmeyeli vallahi unuttum...
    Bu sene İzmir'e yada İstanbul'a sırf tiyatro için gitmek gibi bir hedefim var, bakalım başarabilecekmiyim...

    O dürtmeleri ah ne severim ben :))) Usuldan usuldan... Sanki kimse fark etmiyormuş gibi ama aslında herkesin farkettiği ve bıyık altından güldüğü :)))
    Yolları açık olsun kuzuların inşallah bu sene ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şebnem , o dürtmeler ya da iki kardeşin gece fısıldaşıp kıkırdamaları var ya..beni mutluluktan öldürüyor.
      Tiyatroya gidince haber ver e mi?
      Başardığını bilmek güzel olacak :D

      Senin tiyatro anın da şahsına münhasır olur eminim :D

      Sevgiler

      Sil
  6. Yaşasın tiyatro! :)

    Tiyatro sezonu geldi! :)

    Güzel oyunlar var gerçekten...

    Bu arada, Instagram'ınız var mı? Ben orayı da aktif kullanıyorum, varsa beklerim! :)
    sevgiler, iyi akşamlar... :)

    YanıtlaSil
  7. Biz de bu sene teog kıskacındayız. İçim daralıyor:( Valla ne güzel vakit ayırıyorsunuz. Ben çok tembelim galiba. Benim çocukla tiyatrodan çok sinema tecih ediyoruz. Hafta sonları tam bir hengame:( Kalemine sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinema apayrı bir tat ama tiyatro izleyicisi bile farklı. Kendini ihmal etme güzellik

      sevgiler

      Sil
  8. Çok iyi yapmışsınız. Uzun zaman oldu devlet tiyatrolarına gitmeyeli. Yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tiyatro salonlarını bu şık ve şirin hanımdan mahrum etmeyin Nilgün Hanım

      Sevgiler

      Sil