19 Şubat 2017 Pazar

HAMSİLİ DİBLE İLE KAYGANA

TRABZON'UMMM

Yok, bugün hiç bir etkinliğe gitmedim.

Uzun metrajlı rüyalar, aceleyle dakikalara özetlenmemiş sohbetlerdi Pazar gününün yaşattığı.
O kadar yorulmuşum ki, gün içerisinde 3 kez uyuyakaldım.
Uyanınca da çocuklarıma nicedir özlediğim yemeklerle dolu bir sofra hazırlamak için mutfağa koşturdum.

Taşına toprağına,yeşiline maisine,dağına denizine kurban olduğum memleketim... özlemlerimi yemeklerinle gidereyim bari dedim.


Dolayısı ile bugün size uzun uzun ne yaptığımızı anlatma ya da yaşamın mai zerrelerinde dolaşmak yerine yemeyene küfür yiyene lütuf gelen sade ve sakin  iki karadeniz yemeği tarifi vereceğim.Sağlıkla ve lezzetle nice Pazar'lara efendim. 

KAYGANA:🐡🐡🐡🐡🐠🐠🐠🐟🐟🐟


Kılçığını çıkarttığınız hamsiyi derince bir kaba koyarsınız. Üzerine yumurta kırarsınız.Bir miktar tuz,nane,ince kıyılmış maydonoz ve süt eklersiniz.Krep hamurundan daha az yoğun olacak şekilde un ve 1 paket kabartma tozu ekleyip çırparsınız. Tavada kızgın yağa döktüğünüz hamur kabartma tozunun kabartma özelliği göz önüne alınarak belirlenmelidir. Alt yüzey pişip  üste çevrildiğinde hem kolay yenilmesi hem de içinin iyi pişmesi için tahta spatula ile (pişme esnasında) kaygana hafif vuruşlarla  9 kareye bölünmelidir. Vallahi afiyet olsun.

Yanına salatalık ve çay çok güzel oluyor..mmmmm

görsel internetten,bana ait değil ama görüntü aynen bu


GENEL TEPKİ:

**Hamsili omlet mi o? Aman Allah'ım!!! Siz onun reçelini de yapıyormuşsunuz doğru mu? 
İÇ SESİM: keşke küçükken buna da hamsi yedireymişler oyyyyy...

***Hamsiye süt mü katıyorsun? A-aa? E zehirlenmez mi insan?
İÇ SESİM: Hakkatten yaf?Poseidon koruyor  olmalı :-P


HAMSİLİ DİBLE :🐟🐟🐟🐟

Kılçığını çıkarttığınız hamsiyi bir kaba ayırırsınız. Kara lahanayı ince ince kıyarsınız. Soğanı yemeklik  soğan şeklinde doğrandıktan sonra az miktarda pirinçle birlikte  kıyılmış lahananın üzerine koyar ve iyice bir harmanlarsınız. Sonra üzerine nane ve tuz serpip en üste kılçığı alınmış hamsiyi kümbet şeklinde  koyar ve kısık ateşte kendi buharında pişmeye bırakırsınız. Pirinç uzayıp pilav kıvamına geldiğinde pişmiş demektir. Küçük bir tencerede tereyağı yakarsınız(yani üstü hafif kahverengileşecek) ve yemeğin üzerine cosssss diye gezdirirsiniz. Ohhh misssss. Hafif de pul biber eklenebilir tabalara,yakışıyor yani.
Afiyet olsun.
görseli süslemeyi beceremeyen ben :-)


GENEL TEPKİ:

**Aaa..uzakdoğu yemekleri gibi kendi buharında pişiyor öyle mi?
 İÇ SES: Öleceksiniz özentiden öleceksiniz. Yayladaki nenem çinli sanki!

***Valla güzele benziyor, zor da değil bir deneyeyim ben bunu
İÇ SES: Ömrün uzar bi kere dene müptela olmazsan ben de bıyıklarımı  keseceğim!


Sevgiler size tüm dostlar.


17 yorum :

  1. Ölene tabut veriyonmu ablacım 😃 öldm öldüm aradada bayıldmm harika gözüküyor ellerine saglk :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok yiyene uzun ömür diliyorum Annesi'nin Prensesi, yiyemeyene de sabır :-)
      Allah iyiliğini versin :-)))

      Sevgiler

      Sil
  2. Hahaha :D Ne varsa yaylalardaki teyzelerde var :)
    Nefis tarifler, tarif dinlemeye okumaya bayılırım zaten :)
    Ben hamsi çok sevmiyorum sadece :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şenay hamsi lezzetlidir ama herkese değil, anlarım seni.
      Yaylalardaki teyzeler tıp ilmini hayretle izliyor zaten Amerika'yı bir daha keşfediyor bu sarsuklar diye :-P

      Sevgiler

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Handan,

      Çok geç kaldın kuzucum
      Senin için bir daha yaparım sorun değil kiiii :-)))

      Sevgiler

      Sil
  4. Çok güzel tarifler ya ben balığa bayılırım, hamsiye de 😍 Ağzım sulandı, bugün balık yememe rağmen. Ya ben çok seviyorum Karadeniz mutfağını, kara lahana dolması, turşu kavurması ama en çok laz böreği ❤❤ hiç iyi olmadı bu yayını okumam 😄 Eline sağlık, afiyet olsun yiyenlere 😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öneri Makinesi,

      öyle sıraladın ki tok karnımı acıktırdın iyi mi :-)))
      Karadeniz mutfağı sağlıklı bir mutfak gerçekten..özüm olmasa bile severdim

      Sevgiler

      Sil
  5. Trabzonlusun demek, ben de Giresun Görele, hamsiyi rahmetli babam çok sever ama ben nasıl Karadenizliysem balık pek sevmiyorum, hele ayıklaması ıyyyy, tarifleri hiç yemedim ama sen güzel diyorsan güzeldir:) eline sağlık, afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde,

      Senin Giresunlu olduğunu dün bir yorumunda okudum ve gülümsedim. Belliydi yakın bir yer olduğumuz ya, güzel oldu. Ben ömrümde hiç balık ayıklamaadım. ayıklayabileceğimi de sanmıyorum. Doğrusu bu konuda kendimi zormaya da sebep görmüyorum. Balık severim ama öyle her zaman değil ve her balık değil.

      Anlıyom ben seni yani...sevgiler

      Sil
    2. Sen de mi Müjdem Karadenizlisin?Kadriye hanım döktürmüş yani,ellerine sağlık enfes görünüyor.Paluk ben de sevmem ama Hamsi Paluk değuldur da :))) Tuzlanmış Hamsiyle Hamsikuşu var birde öffff bayılırım.Öptüm kızlar,sevgilerimle...

      Sil
    3. Lazın topalını Amerika'da görmüşler diye bir söz var.. bulduk birbirimizi burada işte ne güzel :-)

      Sil
  6. ahaha iç sesini yiyerim senin:)
    hamsili köfte tarifi de gelsin senden en sevdiğimmm!
    oy oy hamsiköyün sütlacını getirdin de aklıma avcumu yaladım.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Sebuş sorma, akşam olsa da eve dönsem de gnam gnam gnam yesem ben kalan ne varsa. Bi de güzel olmuşlar valla doyamadım :-)

      Sevgiler

      Sil
  7. Kadriye her zamanki gibi çok keyifle okudum canım yazını. Müthiş tarifler canım teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Biz ailecek balık sevmeyen bir aileyiz. Ama bu işi en iyi Karadenizliler yapıyor

    YanıtlaSil
  9. Afiyet olsun...
    Ertelenen hayatlarımdan Karadeniz...Şu evlatcıklar az kaldı bana ihtiyaçları bir azalsın,gezecem ve yerinde gidip yiyecem,o yeşillin çeşitliliğinde horon tepecem,Tabii köpişimizi de kabul eden otel bulursam...

    YanıtlaSil