22 Mart 2017 Çarşamba

39. Basamak



Bunu size anlatmadan geçemeyeceğim:

Aslında bir hafta oldu sanırım. Nehir iş yerimdeyken palaspandaras gelişen olaylar sonucu akşam eve gitmek yerine bir baktım Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde 39. Basamak oyununun izleyicileri arasındayım. Yaklaşık 700 kişilik salon hıncahınç dolu. Hazırlanarak gitsem bu kadar neşelenmiyeceğim. Bir de azcık mızıldansa da beni kırmaya kıyamayan meleğim yanımda. Çok istiyorum onun da izlemesini:oyunla ilgili muhteşem şeyler duydum.Küçük tatlı  elini avuçlarımın arasına aldım, dünyanın geri kalanının tamamını en ufak bir suçluluk duymadan rahatlıkla zihnimden sildim veeeeeee perde!



Bülent Şakrak, Engin Hepileri ve Demet Evgar ve Okan Yalabık


Eserin orjinali Alfred Hitchcock'a ait.JOHN Buchan’ın yazdığı, Patrick Barlow’un sahneye uyarladığı ‘39 Basamak’ adlı oyun, bundan 9 sene önce Mehmet Ergen’in çevirisi ve Mehmet Birkiye’nin rejisiyle Kent Oyuncuları tarafından sahnelendiğinde yer yerinden oynamış


Oyun interaktif. Okan Yalabık  çok sevecen değil, arada üsturupla seyirciyi azarlıyor. Müstehak mı? Bilmem ki..eğlenmeye gitmişiz azarlanmaya değil. İçten içe kızıyorum anlayışsızlığına,hak vermiyorum ama onu  canlı kanlı karşımda görmenin heyecanı baskın. Bozmayacağım keyfimi. Nehir, ona sormadan bilet almamın  verdiği  sitemkarlığı çoktan bırakmış. Fincan fincan açılmış gözleri ile sahneye Pargalı'sına bakıyor  ve oyun başlıyor. 



Bir saniye mi tempo düşmez?
Aynı adamı  elindeki 3 şapkayı değişe değişe 1'er saniye ara ile 3 farklı karakter olarak kabul ettirir mi sanat size?
Gülmek ve heyecanlanmaktan ağzınızı hiç kapatmadan izler misiniz bir oyunu  onca süre

Oyuncuların demeçlerinde dedikleri gibi...tam bir deli mizahı bu.


Demet Evgar oyunun telifini satın almış yıllar önce. Bir gün oynayacaklarına inanmış. Kendilerinin de keyif aldıkları o kadar belli ki oynarken siz bu  neşeli hızlı akışın dışında kalamıyorsunuz zaten imkansız.

Oyuncuların biri kisi değil hepsi harika.Peki ya "cömertlikte sınır tanımayan" Demet Evgar'ın güzelliği....aman Allah'ım dedim kaç kere.


Çok güldük çok eğlendik çok beğendik çok takdir ettik.
Sahneyi kullanışları ve aksesuarları apayrı bir harika
Gitmeyen varsa durmayın mutlaka gidin.


Nehir, hayatımda gördüğüm en güzel tiyatroydu dedi
12 yıllık hayatında kıyas yapabileceği kadar çok tiyatro izlettirdiğim için kendimle gurur duydum.
Bir sanatçı yetiştirmeyi başarabilecek miyim bilmem ama iyi birer tiyatro izleyicisi yetiştirdiğimden eminim çocuklarım adına.

7 yorum :

  1. Dur ben de bir bakayım, çok hoşuma gitti :)

    YanıtlaSil
  2. Hitchock çok severim, çoğu filmini de izledim yıllar önce televizyonda, Kuşlar, Arka Pencere ve Yükseklik Korkusu, ve bir dolu...ya bu adam evet bir yerden tanıdım Pargalı:))ama niye seyirciyi azarlamış yani bir kabahatleri mi oldu da azarladı onu anlayamadım. Bir de keşke Arka Pencere'yi de yapsalar. Ama Grace Kelly kadar güzel biri olur mu bilemem:))))
    Çok teşekkürler ben tabii izleyemeyeceğim İstanbul'da olmadığımdan

    YanıtlaSil
  3. bunun filmini izledim çok güzeldi, oyunu duymadım ya du bi bakayım olabilir bi de ben engin hepileri çok seviyoom :)

    YanıtlaSil
  4. Aaa Kadriye benim de gitmeyi çok istediğim bir oyundu. Bir kaç ay önce kuzenim izlemişti ve beni arayıp "Fatoş Abla git demiyorum MUTLAKA GİT diyorum" demişti. O günden kafama koydum ama bir türlü kısmet olmadı. Ama gideceğim hem de MUTLAKA GİDECEĞİM.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Güçlü bir kadro. Bu arada daha fazla özletme kendini. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Filmi izledim,usta yönetmenin diğer eserleri arasında zayıftır aslına.Oyundan da haberim var ama daha nasip olmadı. Bir tiyatro izleyicisi yetiştirdiğiniz için sanat ve ülkem adına çok mutlu oldum.

    YanıtlaSil
  7. Kadro sağlam. Sen böyle anlattıysan mutlak gitmeli... Kalemine sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil