17 Mayıs 2018 Perşembe

Cinayetin Bin Şekli

Agatha Christie'nin bir romanında vardı.

"Cinayetlerin hemen hepsinin sebebi sevgidir, sevgi sanıldığı kadar masum bir kavram değildir" diyordu.

Sevdiğimiz için düşüncesizce ruhunu öldürdüklerimiz .. ruhunda bir şeyleri katlettiklerimiz ... kalbimizde öldürdüklerimiz . İyi niyetle döşenmiş yollarda işlenmişse bile sevgi cinayeti haklı kılar mı ?


Öfkeden daha tehlikeli bir şey aslında sevgi.

Gelelim diğer güzel Agatha Christie sözlerine :

*Zorlukların insanın karakterini düzelttiğini söylerler... (Beklenmeyen Misafir)

*Keder gerçektir. Kendini çok kötü hissedersin, sanki senden bir parça kopup gitmiştir, ama bir yandan da seni etkiler, seni değiştirir, olgunlaştırır. Yani demek istediğim bu terlemek gibi bir şey. (Pembe Evdeki Ölü)

*İnsanlar birini eğitirken aslında - bir anlamda - onu incitmis olabileceklerini kesinlikle düşünmüyorlar (Esrarengiz Sanık)

*Bazı insanlar akıllıdır; asla mutlu olmayı beklemezler. (Hollow Malikanesi Cinayeti)

*Yaşamak için sonsuz cesaret ve bir hayli de dayanıklılık gerekiyor. Sonunda da kendinize, “Bütün bunlara değer miydi?” diye soruyorsunuz. (Briç Masasında Cinayet)

*Bana kalırsa, katillerin çoğu nefret ettikleri kimselerden çok, sevdiklerini öldürüyorlar... Sonunda, ancak sevdiklerimiz hayatımızı cehenneme çevirebilir. (Çarpık Evdeki Cinayetler)

*Tanrı, varlığını adaleti ile belli eder.(On Küçük Zenci)

*"Ah, para! Dünyadaki bütün felaketlerin nedeni para... Ya da parasızlık." (Roger Ackroyd Cinayeti)

*Deniz Bugün ne kadar sakindi... Bazen ne kadar zalim olurdu... İnsanı derinliklerine çekerdi. Boğulmak... Boğulmuş olarak bulunmak... Denizde boğulmak... Boğulmak... Boğulmak... Boğulmak...(On Küçük Zenci)

Deniz griye çaldı yine..


4 yorum :

  1. Agatha Christie'nin kitaplarını çok severim. Ancak sevilen kişiyi öldürmek konusunu bilemedim. Belki bunun adı tutku ve kıskançlık olabilir diye düşünüyorum. Sevdiğini yüreğinde öldürmek ise en acı olanı. Geriye dönüşü yok, bazen karşı tarafın bile haberi olmadan çekip gidiyorsun yaşamından. Bu sanki biraz daha asil olanı:)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Mukaddes,

    Aslında söylemek istediği sevgiliyi öldürmek değil. Çocuk sevgisi,para sevgisi, mülk sevgisi, inançtan kaynaklanan sevgi... bunların ve bunlara benzer her şeyi kapsayan sevgiden bahsediyor orada.

    Neticede cinayetin sebebi sevgi oluyor.

    Asil terk edişler bizim nesilde kaldı sanırım şimdikilerde bu incelik yok :-)
    Yine senle paylaşmak güzeldi,sevgiler

    YanıtlaSil