Sayfalar

1 Mart 2021 Pazartesi

TOM MİKS - ÇİZGİ ROMAN KAHRAMANLARI-1

 



Tommiks 1955 yılından beri Türkiye'de yayınlanan ve kardeş yayın olan Teksas ile birlikte çocuklar ve gençler arasında çok büyük ilgi görmüş İtalyan yapımı bir çizgi roman. Bu romana olan ilgi o dereceye varmış ki Türkiye'de bütün çizgi romanlar Teksas-Tommiks adıyla anılmaya başlanmış.

Teknoloji ile fakirleşmemiş çocuklukluğumuzun hayal kahramanları onlar.

Trabzon-Sotka'daki evimizde , pamuğu-yünü güneşli günlerde dökülüp kabartılan, gündüz oturma yeri akşam yatak divanımızın yorgancıya diktirilmiş örtüsüne güneş  vurunca başka güzel olurdu orada uzanmak.O divanın yerlere kadar uzanan büzgülü örtüsü, iğneci geldiğinde ya da saklambaç oyununda eşsiz bir saklanma alanı yaratırdı bana. Annem 3 çocuğu olmasına karşın toz havadan yere inmeden yakalar ve evi daima tertemiz tutardı.Çocukluğuma dair en net hatırlarım hep sabun kokulu temiz günlerle dolu.

3. ve en küçük üstelik cılız/çelimsiz bir çocuk olmamdan herhalde bana kimse pek ilişmezdi.Güneşte ılımış divanın üzerine uzanır ve Tommiks'in okunmaktan kenarları kıvrılmış kitaplarını yanıma dizer, tekrar tekrar okurdum büyük bir keyifle.Animeler yoktu, seslendirme ve canlandırma kesinlikle sizin zihninizin sonsuz yaratıcılığına kalmıştı. Çizgi romanlar o zamanlar siyah-beyazdı. Sonradan renklendirildi.Bu anlamda teknolojiyi "yaratıcılığı kısıtlayan" olarak görüyorum.

Tommiks çizgi romanı 1951 yılında İtalya'nın EsseGesse çizim-stüdyosu tarafındangeliştirilmiş ve Capitan Miki adı altında 16 yıl süreyle çizilmeye devam etmiş. EsseGesse stüdyoları, ismini kurucuları olan üç çizerin soyadlarından almış : Giovanni Sinchetto, Dario Guzzon ve Pietro Sartoris (S.G.S)

Yüzbaşı Tommiks (Capitan Miki) 1835 ve 1840 yılları arasında Amerika'da yaşayan 15 yaşında bir korucu aslında. Ailesini hiç tanımamış.Yasa dışılığın  başını alıp gittiği o dönemde  Tommiks Nevada'nın göbeğindeki Kulver (Coulver) Kalesi civarında düzeni sağlamakla görevlendirilmiş . En az Tommiks kadar hastası olduğumuz iki karakter pardon İki alkolik karakter, Konyakçı (Doppio) ve Doktor (Salasso), her macerasında ona eşlik eder. Konyakçı'ya ayrı bir hasta olursunuz okurken. Bu ikili, bir yandan kendilerini sürekli komik olayların göbeğinde bulurken; diğer yandan da arkadaşları Miki'nin yardımına koşmaktan geri kalmazlar. Hepsinin ortak düşmanı da koruculardan intikam alma hevesiyle her seferinde yeniden karşılarına çıkan kılık değiştirme şampiyonu Binbir Surat'tır (Magic Face).

Konu ülkemiz olunca en az Disneyland kadar saçma ve "gerçek değil di mi" dedirte ayrıtılar karşımıza çıkabiliyor. Özgün adı "Capitan Miki" olan ve 1951 yılından beri İtalya'da, 1955'ten beri de Türkiye'de yayımlanmakta olan popüler çizgi roman "Tommiks" hiçbir politik altmetin içermemesine rağmen 1961 yılında Türkiye'de yasaklanmış. Yasaklanma gerekçesi 'çocukların aklını çeleceği' endişesine dayandırılmış. O tarihten sonra da defalarca yeni baskılarının yapılmış olması, hatta bazı gazeteler tarafından uzunca bir süre promosyon şeklinde dağıtılmış olması bu yasağın çok sıkı takip edilmemiş olduğunu düşündürüyor. Yasağın sadece 1961 tarihli belirli bir sayı için uygulanıp uygulanmamış olduğu da pek açık değilmiş Nihayet “Üçüncü Yargı Paketi” kapsamında 5 Ocak 2013’ten geçerli olmak üzere diğer 453 kitapla birlikte Tommiks'in yasağı da kalkmış oldu. 

Yine de Şeker Portakalı'nın"Zeze Portekizlinin arabasına biniyor çocuklara kötü örnek oluyo" diye yasaklanmasını geçemez benim nezdimde bu ..onu  da söylemiş olayım.

Bir de Suzi'miz vardı. Tommik ona aşıktı ve Suzi komutanlardan birinin kızıydı. 

Her çocuk okuduğu romanda ya da izlediği filmde bir kahramanla özdeşleştirir kendisini. Benim Suzi yerine Konyakçı ile özdeşleşmem bugünkü yetişkin aklımda çocuk Kadriye'ye çok gülmeme neden oluyor.Komik bir kızmışım vallahi.

Aşk var,heyecan var, o var bu var ama ihanet yok bu çizgi romanda. Kalplere kötülük tohumu  ekilmeyen, kötülüğü normalleştirmeyen bir zihniyet var. Belki de o yüzden bizim jenerasyon böyle...

Tommiks sinemaya da konu olmuş.1969'da Kayahan Arıkan'ın senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı "Maskeli Süvari Tom Miks'e Karşı " çekilmiş.

Kadıköy'de bir pasajda meraklıları için satışları halen sürüyor.

Tommiks benim en iyi arkadaşlarımdan biriydi hayal dünyamda. Ama "en" kahramanım o değildi :-)

Çizgi Roman Kahramanları ve 80'li yıllarda çocuk olmakla harmanlanmış anlatımlar devam edecek.

Siz de , sizdeki anıları ve bıraktıkları izlerini anlatırsanız ne sevinirim ne sevinirim..

23 yorum:

  1. çizgi roman geçmişim çok kısır maim, o yıllara götüren nostaljik bir dokunuş oldu benim için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maviye İz Süren'im,

      Yaşanmışlıkları , hissedrek paylaşanla paylaşmak da çigi roman okumak kadar güzel bişi. Teşekkürler ve sevgiler

      Sil
  2. BU seriyi okumadım bilmiyorum belki de yaş dönemime denk gelmedi ama yazınız beni yayınlandığı yıllara götürdü... Böyle güzel yazıların devamını kesinlikle beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. DoDe,

      Yaş dönemi ile alakalı olması yüksek ihtimal. Devamı konusunda elimden geleni yaparım teşekkürler :-)

      Sil
  3. düşünüdüm şimdi sanki ben çok özenle takip etmemişim aklıma gelirse okumuşum :)
    bu sene grafik bir roman hedefim var acaba bunu ona saydırsam mı :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SevKoz,

      Kızılmaske oku onu saydır :-))))))))))))) Sevgiler

      Sil
  4. Müfred,

    Sigara ve içki ve yalnızlık içerisinde sadece sigara insana zararlı ölçüsü az da olsa çok da olsa. Ötekilerin kararında olması,yaşamı güzelleştiriyor bence.

    Red Kit bambaşka yaaa..onu ben de çok ama çok severim.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. o divan ne güzelmiş yaaa vallası haklısın ne güzel yaşanır o divanda :) tommiks hıhım hoş bişi tebi, o maskeli süvari tommikse karşı filmini bulsam da izlesem nette yaa :) geçende blogda yazmıştım, eski yerli kızılmaske, kiling filmlerini izlediydim, teksas yerli filmi de var nette, tom braks da var yerli hihihi :) şimdi dylan dog var çok güzel yaa kabuslar detektifi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çağla,

      Açıkçası senin yorumunu merak ediyordum. Divanımı sevmişsin ne güzel

      Sevgiler

      Sil
  6. Merhaba bu romanların hastasıydım ben sadece tom miks değil zagor, mandrake, zembla, mister no ve kızılmaske gece yarılarına kadar okurdum semtte küçük bir dükkan vardı kitapları kiralardık okuyup geri verirdik o zamanlar. Anılara gittim şimdi oğluma versem asla okumaz. Hülya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hülya,

      Şanslı bir oğlun var biliyorsun değil mi? :-)

      Sevgiler

      Sil
  7. Merhaba tekrar önceki yazıyı yeni gördüm çok geçmiş olsun ALLAH şifalar versin yavruya. Hülya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hülya,

      Allah oğlundan ve senden uzak kılsın. Çok sağol.

      Sil
  8. Yanıtlar
    1. Deep,

      Çok teşekkür ederimmm..gidim bakiiim meraklandım bak şimdii

      Sevgiler

      Sil
  9. O kadar çok okumuşumdur ki. 1961 de nasıl yasaklanmış anlamadım, sözde yasakmış demekki. O divanlar hemen her evin vazgeilmez mobilyasıydı galiba.
    (Birde nacizane tavsiyem.Yazı aralarına reklam fena oluyor, yazıyı kesiyor, okumayı zorlaştırıyor)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. *mehtAp,

      Dİvanları özlüyorum biliyor musun? Çocukluğun huzurunu simgeliyor belki benim için. Reklamlar konusunda çok çok haklısın, kapatmayı deniyorum ama beceremedim bi türlü. Kapatmayı biliyorsan yardım alabilirim :-)

      İyi tavsiye güzel gönül işidir..teşekkürler

      Sevgiler

      Sil
  10. Ben de çok seviyorum çizgi romanları...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İrem Can,

      Ne güzelll..hayal dünyasını dolayısı ile gerçek hayatla mücadeleyi güçlü kılan unusrlardan bunlar.

      Sevgiler

      Sil
  11. Ayy ne güzel bir paylaşım olmuş,daha ayrıntılı okumak için gelecegim:)

    YanıtlaSil
  12. Gülten Çapkın ,

    Her zaman gellll

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Abimden ötürü kendimi bilecek yaşa geldiğimde evin içi Tom Miks, Teksas'la doluydu, nasıl severdim anlatamam, okuma yazmayı da öyle öğrendim:) Suzi'ye aşkı çok hoşuma giderdi:)turta görünce alıp kaçırıp tek başına tüm pastayı yemelerini hâlâ hatırlıyorum. Çizgi romanlar bence çok önemli çünkü çocuklar okuma sevgisi ilk onlarla alıyor. Tek üzüntüm saklayamadık :( keşke saklasaydık:(

    YanıtlaSil