20 Kasım 2023 Pazartesi

JULES VERNE'NİN VERDİĞİ SÖZ...

 


JULES VERNE'NİN VERDİĞİ SÖZ...

Jules Verne ; aşık olduğu kuzeni Caroline'e mercan bir kolye hediye etmek için; evden kaçıp Batı Hint Adaları'na gitmeyi düşündüğünde 11 yaşındaydı.
Kaçış planı şöyleydi. Limanda tanıştığı La Coralie gemisinde çalışan bir miço ile yer değiştirip onun yerine yolculuğa çıkacaktı.
Bu amaçla 1839 yılının bir temmuz sabahında erkenden kalkar ve sessizce evi terk eder.
Jules'in evde olmadığı anlaşılınca sabah yürüyüşüne çıktığı düşünülür.
Annesi Sofie ; oğlunu öyle yemeği zamanı da görmeyince olayı Jules'in kentteki babasına anlatması için komşuları De Goyon'dan yardım ister.
Mathurine Paris ; bir dönem Jules'in bakıcısıdır.
O'nu sabah saatinde kilise meydanından geçerken gördüğünü söyler.
Bir denizcinin de , iki miçoyla birlikte limandaki La Coralie adlı gemiye doğru kürek çeken kentli bir çocuk gördüğünü söylemesi üzerine ; baba Pierre, bindiği son nehir gemisiyle La Coralie'nin peşine düşer ve oğlunu Paimbouef Limanı'nda yakalar.
Ekmek ve su dışında bir şey yemesi yasaklanan Jules Verne , yediği dayağın acısı henüz silinmeden annesine şu sözü vermeye zorlanacaktır:
''Bundan böyle yolculuklara yalnızca hayallerimde çıkacağım...''
Oliver Dumas ve Volker Dehs gibi biyografi yazarları bu hikayenin gerçekliğinden şüphe duysa da ; değişmeyen bir gerçek var ; kaçış öyküsünde yerine geçeceği çocukları ikna etmek için para vermesi gibi, Jules Verne'nin , Ay'a Seyahat kitabında anlattığı hayali uzay gemisinin de toplanılan paralar sayesinde yolculuğa çıkmış olmasıdır!.............
Kaynak:
Sunay Akın

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder