11 Mayıs 2021 Salı

Zeki Müren, Vedası ve İlk Bestesi

 


Zeki Müren  6 Aralık 1931'de doğmuş. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nin (Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) Yüksek Süsleme Bölümü Sabiha Gözen Atölyesi'nden mezun olmuş . Kostümlerini kendisinin tasarladığını hepimiz biliyoruz. 

TRT İstanbul radyosunun açtığı sınavda 186 kişi arasından birinci seçilerek  unutulmazlar arasında yerini alacağı yolculuğuna başlamış.

Onunla ilgili bir çok şey var anlatılabilecek. Ajda Pekkan ile aşkı , tüm bunlar içinde beni en çok şaşırtan olmuştu. Ajda Pekkan, ona olan aşkını "hayallerimin prensiydi" diyerek ve objektifler önünde sık sık öpüşerek anlatmış o yıllarda. Şimdi ikisi de farklı anlamda ölümsüz :-)


Zeki Müren'in ilk bestesi olan "Zehretme Bana Hayatı"  şarkısın bugün anmak ve anlatmak istediğim. 16 yaşında iken Bursa'da bestelediğim acem kürdi makamındaki şarkı bir akrostiş.

Zehr'etme bana hayatı cananım
Elemlerle doldu benim her anım
Kederinle yanıp sönse de canım
İnan ki ben sana yine hayranım 

Şarkı Suzan Yakar tarafından 1948 yılında radyo repertuarına alınmış.


Rivayet odur ki; rahmetli, besteyi hamamda yapmıştır. Besteye konu olan da mahallesinde sevdiği fakat başka birisiyle nişanlanan komşu kızıdır.


Emojiler olmadığından kelimeler ve duyguların olduğu muhteşem yıllar.

16 yaşındasın....4 satırda bizi yerden yere vuracak ne yaşadın ve bunu  o kısacık dört satıra nasıl sığdırdın?..muhteşem!

Vedası da TRT yayınında oldu...o bir sanatçıydı.



İbn-i Sina'nın bir sözü var: Bilim ve sanat ittifak görmediği ülkeyi terk eder..

Bir süredir terk edilmiş yoz toprakların üzerindeyiz..güzel olan her şeyin geri gelmesi temennisi ile...buyrun bu güzelim şarkıyı dinlemeye.



16 yorum :

  1. aşırı cimri olduğunu biliyor muydun, turnelerde de otellerde restoranlarda yememek için dışardan ucuz köfte getirtirmiş, mirası kime gitti acaba yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çağla,

      Sen deyince merak ettim baktım şöyle bir bilgi var : Zeki Müren, vefat etmeden 3 ay önce "Ülkemden kazandıklarımı ülkeme bırakırım" diyerek bugünkü karşılığı 500 milyon TL olan mirasını Türk Eğitim Vakfı ile Mehmetçik Vakfı'na bıraktı.

      Aşırı cimri olduğunu bilmiyordum valla ama sanatçıların bir arızası mutlaka oluyor.

      Sevgiler

      Sil
  2. Çok önemli bir sanatçı olduğunu düşünüyorum bende:)
    Güzel bir anma oldu, teşekkürler maimm:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maviye iz süren'imm,

      Eşi gelmedi benzeri gelmedi. Kişisel hayatı tasvip ettiğim tercihlere ait değildi ama onu da çirkin şekilde yaşamadı.

      Nur içinde yatsın diyim :-)

      Sevgiler

      Sil
  3. Eskilere gittim, duygulandım. Kendisi iz bırakan sanatçıların başında geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaystros Tyrha,

      Yenilerin uyandırdığı duygular pek de pozitif değil..hani senin yazında bahsettiğimiz konu aslında biraz da bu : anılarıng üzel olanlrını saklamalı ve kullanmalı , kötü olanlarını geride bırakmalıyız demiştik ya..üstüne geldi

      Sevgiler

      Sil
  4. Bazı sanatçılar yıllar geçse de hiç unutulmuyor ve saygı ile anılmaya devam ediyor. Boşuna değil:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SzgnBsl,

      Sanatın ve sanatçıının iyisi ölümsüz...etkilenmemek mümkün değil

      Sevgiler

      Sil
  5. Doğuştan sanatçı denir ya Kadriye, tıpatıp uyan insanlardan, yani sesi olmasaydı, iyi bir besteci, müzikle hiç ilgisi olmasaydı da ünlü bir modacı olurdu kesin. Ama üçü de varmış rahmetli de. Bu da şaşırtmıyor beni gerçek sanatçılar genellikle öyle oluyorlar. Anthony Hopkins de iyi bir ressam ve piyanist hatta bestesi bile var, Sinatra biliyorsun çok iyi bir oyuncu. Şimdi sanatçılık ayağa düştü:( instagramda memesini, poposunu açan ve Acun vs. gibi ünlülerin sevgilisi, eski eşi olanlar "sanatçıyım" diye geçiniyor. Bu arada Gözlerinin İçine Başka Hayal Girmesin ne muhteşem bestedir. Bayılırım ben o şarkısına.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde,

      Gözlerininİçine Başka Hayal Girmesin'i açtım şimdi onu dinliyorum nerden soktun aklıma :-))))) Harika gerçekten harika. Verdiğin örnekler çok çok iyi tam anlatıyor sanatçı ne demektiri.. şükür ki yaşadık gördük bu insanlarlaolan dönemi. Şimdi yokkkkkkkkkkkk

      Sevgiler

      Sil
    2. Bu arada altta Handan'ın yorumunu görünce aklıma geldi, Handan'ın rahmetli babasının şahane bestesi olan Hiçbir Şeyde Gözüm Yok'u da en güzel Zeki okuyor. Evet maalesef yok şimdi sanatçılık ayağa düştü:(

      Sil
    3. Offffffff...evet onu da dinlemeye bayılırım ben...dur onu da açıp dinleyeyim hay ömrün uzun olsun Müjde

      Sil
  6. Zeki Müren, ses ve tarz bakımından Türk Sanat Müziğinin ender bulunan sanatçılardan biriydi, belki de bir numarasıydı..🙂

    YanıtlaSil
  7. Ertuğrul,

    Daha iyisi gelmedi bence de. Ses olarak da tarz olarak da üretim açısından da.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Yağ satarım bal satarım 'ı söylese duygulanıp ağlardık eminim, öyle hissederek söylerdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,

      Zeki Müren değil kim söylese yağ satarım bal satarım'ı , yağ ve balın ithal edilmediği kendimizin ürettiği günleri anar ağlarım ben...

      Sevgiler

      Sil