11 Haziran 2022 Cumartesi

Bi Tuhaf Bi Yemek Tarifi : Kup Griye - BAYLAN

 


Baylan, İstanbul Kadıköy'de bir pastane..ya da bir mutluluk kaynağı..ya da mucize masalların hala gerçek olabileceğini  yetişkinlere hatırlatan bir yer.

Baylan iyi ve geleneksel bi yer :-)

Eski moda hatta köhne  iki vitrinin arasındaki eski  kapıdan girdiğinizde, Kadıköy'ün orta yerinde böyle tatlı bir arka bahçe,  eskilerden kalan ve iyi ki de öyle kalmış denilecek sunum ve tatları beklemiyorsunuz elbette.

Ama  tam da öyle bir yer Baylan.

Onca senedir bir kere hırt hışır diyebileceğim  tipte insanları görmedim orada müşteri olarak. Tek gidin, ailenizle gidin, alın çocuğunuzu gidin..hep nezih bir ortamda olacaksınız.

1919 yılında  Baylan'ın kurucusu Filip Lenas  Arnavutluk'tan İstanbul'a göç etmiş.1923 yılında Beyoğlu’nda Filip Lenas tarafından ‘Loryan’ ismiyle açılan pastane, 1934 yılında yabancı işyerlerinin adlarının değiştirilmesi gündeme geldikten sonra, ismini ‘Baylan’ olarak değiştirmiş.Beyoğlu ve Karaköy şubelerinin ardından 1961 yılında Kadıköy’de de bir şubesi açılan pastane, açıldığı günden itibaren restorasyona uğramamış. Bu tarihi mekân ziyaretçilerini hem eski İstanbul’a götürüyor hem de yıllardır değişmeyen tarifleriyle lezzetinden ödün vermiyor. 

Baylan Pastanesi’nin kurucusu Filip Lenas’ın büyük oğlu Harry Lenas Avrupa tarzı pastacılığı ve çikolatacılığı öğrenmek üzere babası tarafından Avusturya, İsviçre ve Almanya’ya gönderilmiş ve ardından Türkiye’nin ilk ‘‘Akademisyen Pastacısı’’ olarak Türkiye’ye döner ve beraberinde birçok yeniliği getirmiş.

Harry Lenas, 1954 yılında uluslararası tatlı literatürüne girmiş olan Kup Griye tatlısını icat etmiştir. O dönemlerde Baylan’ın Karaköy şubesine uğrayan tüm İstanbullular ortaya çıkan bu yeni lezzeti dönemin hızlanan hayat ritmine uygun olarak ayaküstü, bar sandalyelerinde veya bir bankoya yaslanarak denemişlerdir.

Lenas’ın icadı Kup Griye günümüzde bazı pastanelerde ‘‘Couple Baylan’’ olarak satılmaktadır.Vanilyalı ve karamelli dondurmanın krem şanti, balbadem ve karamel sosuyla karışımından oluşan tatlının tarifi, ilk servis edildiği günden beri hiç değiştirilmedi.

Yemek Tarifi :

Kup Griye servis edildiğinde önce iş stresi , dünya derdi gibi fani şeyleri zihninizden sileceksiniz. Sonra o,  fotoğrafta gördüğünüz elips kurabiyeyi elinize alıp krem şantiye  ve sosa batıracaksınız. Sonra minik ısırıklar alıp o lezzetin damağınızda dağılmasına ve beyninize unuttuğu çocuksu mutlulukları, keyfi, aldırmazlığı hatırlatmasına izin vereceksiniz. Sonra  başarılı bir madenci gibi  katmanları kaşığınızla açacak ve her seferinde farklı bir  tadın size ulaşmasına izin vereceksiniz. Kaşık, Griye'ye her ulaştığında size dönen bir öncekinden farklı ve bir öncekinden daha leziz bir tat olacak.


Baylan'ın diğer lezzetlerini de anlatmak isterdim..ama gidebilen gitsin ,gidemeyene de yazık olmasın diyerek bunu yapmayacağım.
:-) Hepinize mutlu günler dilerim.



14 yorum :

  1. Bize uzak kalıyor Kadıköy. Tatlılar harika görünüyor, pastalara bayılırım zaten. Yıllardır aynı kalitede devam etmeleri ne güzel. Sandalyelerin olduğu mekan da çok hoşmuş. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet,

      İstanbul'un neresindesin bilmiyorum ama Kadıköy her yere yakın :-) Bir metro ya da bir vapur sefasına bakar . Baylan da sahilde yürüme mesafesinde.Dene derim yine de

      Sevgiler

      Sil
    2. Beylikdüzü'ndeyim, bana göre uzak. Avcılar'ın ötesine geçmek bana zor geliyor. :)) Metrobüsle söğütlüçeşmeye gitmek bile bir saati geçiyor. Arabayla da trafik sorunu var. Benim yerime de ye. :))

      Sil
    3. Beylikdüzü olabilecek en uzak yer evet...o zaman yolunuz düşerse bir gün denersiniz inşallah diyeyim.

      Sil
  2. İstanbul'u çok iyi bilmem ama Kadıköy'e birkaç kez gitmiştim. Baylan adı, hatta bir pastane olarak nasılsa hafızamda yer etmiş. Yazınızı ilk okuduğumda buranın bir Avrupa şehrinde olduğunu düşündüm. Ekim ayının sonuna doğru bir İstanbul ziyaretim olacak ve Baylan'a mutlaka uğrayıp Kup Griye'sinin tadına bakacağım:) Eşim de mutfağa ve özellikle tatlı işlerine meraklı. Bu yazınız işime yaradı, özellikle geçmişiyle ilgili verdiğiniz bilgiler için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaystros Tyrha,

      Bu süper. Baylan adını duymuş olmanız ayrı hatırlıyor olmanız ayrı harika. Eşinizin de çok seveceğinden eminim. Daha bir sevindim şimdi..sevgiler

      Sil
  3. eskiden beyoğlunda degüstasyon, lebon, markiz filan varmış :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep,

      Sanırım senden bir hayli eskiyim ama onları ne yazık ki ben de görmedim. Güzel olan her şeyin eskide kalması ne hazin..

      Sevgiler

      Sil
  4. İçeri girince zamanda yolculuk yapabildiğimiz yer. Gidelim mi bir gün Maim, arka bahçesinde sohbete gömülelim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan'ım,

      Bunca zaman yapmadığımız ayıp.. Bu yaz yapalım bunu.

      Sevgiler

      Sil
  5. öyle güzel anlattın ki hemen gidesim geldiii:) bazı mekanları özel buluyorum..
    sevgiler maim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maviye iz süren'im,

      Bazı mekanların ruhu var ve bütün değerli ruhlar gibi onu kaynetmek istemiyor ya da bazen kendinden bir şey buluyorsun. Baylan da benim için öyle bir yer. Hemen gidesin geldiyse sakın tutma kendini :))))) Sevgiler

      Sil
  6. Off; Adisababa fotodan gördüğüm kadarıyla çok hoşuma gitti...kupu da, Adisababa'yı da tatmak isterdim. Üsküdar Çiçekçi'de otururken, param da varsa Kadıköy'e gittiğimde uğrardım mutlaka, hâlâ durmasına çok sevindim. Bilgiler için sağol. Ne güzel ta oralardan Kadıköy'e gelmiş başarmış...iyi ki gelmiş. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde,

      Gelirsen Adisababa benden :) İyi ki gelmişler Kadıköy'eevet. Ne çok yaşamda tatlı izler bıraktılar di mi? Ben seviyorum orayı ve sahiplerini.

      Sevgiler

      Sil