“İnsanın özgürlüğü ; istediği her şeyi yapabilmesinde değil , istemediği hiçbir şeyi yapmak zorunda olmamasındadır . ” Jean-Jacques Rousseau .
Birden ağır çekime girdi hayat. Herkes ve her şey yavaşladı. Çocuklarım eşimle birlikte tatile gitti ve ben iş durumumdan dolayı onlara engel olmamış olmanın hazzı ile akşamları boş eve gider oldum.
Onların bir arada mutlu ve neşeli olduğunu bilerek...
Akşamları kapıyı anahtarla açmak garip geldi ilk gün. Yıllardır yapmadığım şey.O kadar uzun süre yalnız kalmamıştım ki, önce heyecanla neler yapacağımı planladım.
Sonra çekirdek ve kola alıp eve gittim ve Harry Potter serisini izlemeye koyuldum.
Bu, bir çok insan için yavan bir seçenek olabilir. Benim için ise çabuk bitmemesini dilediğim eşsiz bir dinlence anısı.
Sonra , huzurun sebebinin yapmak istediklerimin bir kısmını gerçekleştiriyor olmasından daha çok yamak zorunda olmadıklarımdan kaynaklandığını fark ettim. Bir adım içerisinde ne çok işi işe bağladığımı, ne istediğimden çok ne yapmam gerektiği odaklı yaşadığımı, ne istediğime artık benim bile aldırmadığımı fark ettim.
Bu gerçekten korkunç bir şey.
Dünyanın her yerinde mi annelik böyle, kadın olmak bu kadar yorucu bilmiyorum. Sanırım objektif bir şekilde bunu anlatabilecek kimse de yok tanıdığım.
Ama öğrendim ki, gerçekten istemediğini yapmamakmış özgürlük.
Güzel tadını hiç unutmamak ve "Fi" yi kaybetmemek dileğiyle bir kaç gün daha yaşayacağım özgürlüğümü.
Sonra bebeklerimin eşsiz kokusu, sesi ,varlıkları girecek kapıdan içeri tekrar ve ben Wilhelm Reich 'in DİNLE KÜÇÜK ADAM kitabında dediği gibi "başka bir insanın kölesi olma özgürlüğü öyle kolay anlaşılır bir şey değildir" kısmına geri döneceğim.
Özgürlüğün tanımı tekse bile mutluluğun tanımı çok ama çok fazla ve çok ama çok karmaşık.
Çok karmaşık gerçekten de :)
YanıtlaSilİyi dinlenmeler canım.
Roessau'nun sözü iyiymiş hakikaten, bak şimdi kıyaslamada, teşbihte hata olmaz denir biz kediciler de kedilerimizin kölesiyiz:)))gönüllü kölelik:)))takma:))kolay gelsin :)en kısa zamanda inşallah sen de tatile çıkarsın.
YanıtlaSil