10 Eylül 2024 Salı

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 264




"Halk kütüphanelerine yakında gerek kalmayacak. Bütün hizmetler, kitaplar, herkesin ulaşabileceği şekilde nette çevrimiçi olacak. Bu durum bizim için avantajlı mıdır?"

Bu haftaki Ağaçev sohbet konusu buymuş. Sevgili Deep'in sayfasına girince şaştım kaldım çünkü sabah uzun uzun bu konuda konuşmuştuk iş arkadaşımla . Benim mesleğim bu konularla ilgili, mevzuu oradan açıldı.


Aslında kütüphane sadece bilgiye ulaşılan yer değil bir kültür bana göre. Disipline edilen yer o  eşsiz kitap kokuları içinde. ancak dijital alem her şeyi yuttuğu gibi bunu da yuttu .  Eskisi gibi kütüphanelere gidilmiyor. Bilgiye erişimin kolay olması kazanç denetimsiz olması kayıp. Kayıp, kazançtan daha büyük.

Emek sarf edilmeden elde edilen her şey gibi bilgi de değersizleşti ya da kalıcılığını  yitirdi. Bırakın yüzyılların birikimlerine hak ettikleri değeri vermeyi,  ölene bile  24 saat sürmüyor insanların saygısı üzüntüleri.


Ben yapay zeka ya da dijital alemi sevmeyenlerdenim. Sonrasını da iyi görmeyenlerdenim. Çünkü "denetimsiz"

Kitap okurken sayfasını çevirmek, kokusunu duymak isterim. Aklımda tutmaya çalışırım kitap ayracı koymadan. Kapağını, resimlemelerini,emeği severim. Yıpranmış kitapları severim. Kütüphanelerin kendine has o kokusunu,  sessizliğinde büyüyen ortak paylaşımları nefesleri severim. İnsanların oraya gelişleri umut verir bana.

Şimdi ise anı kalsın bazıları ya da koleksiyon kitapları sergilensine gidiyor akış.


Bunu gerçekten sevmiyorum.


Ah işte ben de ağaç ev sohbeti yaptımmm  🥰🙄😏

9 yorum:

  1. Evet kitap kitaptan okunur bence de. Her gün gazetemi alıyorum kağıttan okumak başka oluyor biz böyle alışmışız. Hülya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hülya,

      Anılar zaten güzeldiler. Şimdi daha güzeller

      Sevgiler

      Sil
  2. Ben de her şeyin dijitalleşmesinden taraf değilim. Kitabın yeri bambaşka. Gazete için de aynı şeyi diyordum gerçi ama çoktandır kâğıt gazete almıyorum, o yüzden çok da büyük konuşmamak lazım :) kitap konusunda ne olur göreceğiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde Yazar

      Kağıt gazete yine de sevdiğim ama haber izlemeyi kestim toptan o yüzdenbu noktada bir şey diyemeeceim 😋 ve evet büyük konuşmamak lazım çok haklısın

      Sevgiler

      Sil
  3. Dijital okuduğum kitaplarda kitwp okumuşum gibi hissedemiyorum hiç .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan'ım

      Dijital kitap işini sevmedim hiç girmiyorum o işe ama yürüken dinlediğim oluyor haklısın📚

      Sevgiler

      Sil
  4. Dijitalleşmenin en iyi yanı, bence kitapları okumak değil; sahip olmak istediğin kitaplara ulaşmanın daha kolay hale gelmesi.. Dijital kitapları çoğu kimse okumuyor zaten, bunun nedenlerinden bazıları genellikle ekran ışığından dolayı gözlerin çabuk yorulması, dijitalin radyasyon tehlikesi, DJ kitaplardaki içerikleri algılamada yoksunluk vb gibi sebepler olabiliyor. Normal kitapların da olumsuz yanları vardır ama dijitalden daha tehlikeli değildir herhalde..

    Neyse.. Amazon'dan kendi kitabımı getirip-onu görünce ve şöyle sayfalarını çevirince, "Vay be! İşte bunu ben yazdım." 😊 diye çocuk gibi sevinmiştim açıkçası.. Bir yazar olarak elle tutulan kitapların yeri bambaşkadır bence..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ertuğrul Yıldırım,

      Olan var olmayan var kıskandırma şimdi beni yazar bey 😊

      Sağlığa da zararlı aslında evet bak ben buna değinmemiştim, iyi oldu hatırlattğın sağol

      Sevgiler

      Sil
  5. Ben başlı başına kütüphaneye gitme olayını seviyor, hatta seremoniye dönüştürüyorum. :)

    YanıtlaSil