Birlikte kahve içtiğimiz Boğaz manzaralı terasta, bir nebze olsun umudunu diriltmek, moral vermek için sordum neşeyle:
- Bak şimdi, şu hayatta en çok neyi seviyorsun.
Tamamen fiziki yapısından kaynaklanan öfkeli yüz ifadesine uyumsuz bir dalgınlıkla baktı bana. Düşündü. Dramatize etmeksizin, samimiyete "hiç bir şeyi" dedi.
Çok uzun yıllar insana dair çözüm bulmaktı mesleğim. Çıkmaz sokakları hemen tanırım. Kaderini benimsemesi için , sustum.
Onunla, ben 5 yaşında iken tanıştık. Sıra arkadaşımdı. 70'li yılların tahta sıralarını bilirsiniz. Her oturuşumuzda ıslak ve kuru temizlik bezi ile siler. Saydammış hissi veren , damarları seyredebileceğiniz beyaz ellerini dikkatlice sıranın üzerine serdiği örtüye koyardı.
Hiç unutmam, türkçe sınavında "şair" kelimesinin yazımını onun kağıdında görmüş ve kendi kağıdımdaki hatayı düzeltmiştim. Her derste birinciydi.Sınıfta birinciydi. Bıldırcını andıran sivri hatlara sahip aksi suratı gülümsediğinde bile azarlar gibi göründüğünden midir, temizlik hastası olduğunda mıdır, kuralcığılığından mıdır bilmem pek arkadaşı yoktu. şimdi geriye dönüp baktığımda, çocukken bile fedakar ve merhametli kalbinin kendisine karşı takılınılan uzak tutumlarla ne çok incindiğini görüyorum.
Ortaokulda ayrı sınıflardaydık. Koridorlarda bazen rastlaşır, kazağının -gömleğinin daimi beyazı, ölçülü adımları, yine kısacık saçları ile beni kucaklamasına sevinçle karşlılık verirdim.
Lise ayrı deryaydı..karşı cinsi ve aşkı keşfetmiş, limandan çıkıp ummana atmıştım kendimi.O günlerde değil Semra ( gerçek öykülerde sahte isimler kuralı devam ediyor), sülalesi mezardan çıkıp gelse umursayacağımı sanmıyorum doğrusu.
Ben eriyen karların oluşturduğu coşkun bir nehre dönüşürken o hala elinde sabun,bez,kolonya gezen, hala derslerde birinci, hala bıldırcın bakışlı -kısa dik saçlı ,kuralcı,gülümseyen ama gülümsemesi görülmeyen bir genç kızdı.
Sonra yıllar,yollar,kader denilen yazılı olmayan asıl metin vs vs..koptuk gitti.
Facebook'un yaptığı en iyi şey hatta sanırım belki de tek iyi şey kopup gitmiş insanların birbirini bulmasını salamaktı. Facebook sayesinde Fizik dersinden 9 aldığı için ağlayan bıldırcın suratlı kız ile "aynı adlı eser" i, eserin adı AYNI sanan sarsuk kız seneler sonra birbirini buldu.
Semra da Trabzon'dan başka ilde okumuştu. Türkiye'nin en büyük illerinden birinde mühendisliği yine birincilikle bitirmiş ancak sebebini bi türlü anlayamadığım şekilde Trabzon'a geri dönmüştü.
Birbirimizi bulunca derhal buluştuk tabii.
Evlenmiş ayrılmış.
Onca birincilik ve harika diploma ile bir devlet dairesinde saçma sapan evrak kayıt memuru olmuş. İlkokul mezunu adamlar, partililer, sorunlu kişiler..iş hayatı ızdırap dolu.
Hasta babası ona bırakılmış, zaten bir de abisi var. O da başka ilde evli ve çocuklu..her şey Semra 'nın üstünde. İşten izin alamaz, babası onu bırakmaz, işte mutlu değil, evde mutlu değil. Zeka ile keskinleşmiş aksi bakışlarını üstüme dikip , her söylediğine verdiğim tepkiyi dikkatle gözlemleyerek görüşmeyeli hayat ona neler etmiş anlattı durdu buluştuğumuzda. Onu dinlerken geçmişi hiç düşünmedim. Geçmişten, saydam beyazlıkta teni haricinde hiç bir şey kalmamış gibiydi. Öfkeyle herkesin hatalarını, toplumun inisiyatifsizliğini,küçücük mahallede herkesin tanıdığı bir ailenin ferdi olarak hiç evlenip ayrılmışlığın getirdiği baskıları anlattı.
-"Konuşmuyorsun" dedi. Sonra endişeyle "seni sıktım mı " diye sordu.
Her zamanki gamsız halimle gülümsedim.
-"Yok, dinliyor ve düşünüyordum. Şair kelimesinin yazılışını senden kopya çektimdi ben biliyor musun?"
Kaşları bir araya geldi ve aksi aksi süzdü beni.
-"Ben sana onca sıkıntı anlatırken bunu mu düşündün?" dedi
-"Evet" dedim
Gülmeye başladı.
-"Bana senin gibi gamsız biri lazımmış ay ne güldümmmmm" diye diye kahkahayı bastı.
Senelerce devam etti dertleşmemiz, gülüşmemiz, buluşmamız, konuşmamız. Herkesin herkesi tanıdığı yerlerde derinlemesine dertleşeceğin güvenilir biri bulmak zordur. Abisi ile abimin ne samimi arkadaş olduğu konusu önce onu gerdiyse de zamanla aştık bunu.Allah da biliyor ya, susmak konusunda iyiyimdir ben. Sustum da nitekim her zaman.
Ona "aşık olmalısın" dedim. "Yeniden yuva kurmalı, iş-ev" saçma döngüsünü kırmalısın. Hayli de zengin bir ailen var, güzel bir yeni hayat kurabilirsin..denemelisin.
Sanırım bunlardı duymaya ihtiyaç duyduğu cümleler. Siyah ve gri kombinasyonları sarı-yeşil-mor-turuncu detaylarla renklenmeye başladı. Zaten çıtı pıtı zayıftı ya..daha bi yakıştırdı giydiklerini kendine. Tüm dertlerini, haklı kırılmışlıklarını,çaresiz isyanlarını anlattıkça önerdiğim çözümler ona hep çok komik geldi. Bana hep çok güldü, ben de bana gülmesini hep çok sevdim.
4. senenin sonunda, aralık bir kapıdan sızan ışık gibi aydınlandığını ve gülümsemesinin derinleştiğini gördüm sevinçle. Çalıştığı devlet dairesinde biri ona çıkma teklif etmişti ve o da kabul etmişti temkinli temkinli. Dul..dikkat isteyen sözcük onun yaşadığı yerlerde.
Adamın adı Murat. Kendi işlettiği bir çeyiz dükkanı var. İş için gelip giderken görmüşSemra 'yı Beğenmiş sevmiş. O da evlenip ayrılmış ama çocuk yokmuş.
Onun Murat ile neşesine kavuştuğunu, yarınlara dair ihtimallerinin zenginleştiğini görmek beni sevindiriyordu gerçekten.Sonra, onun Murat adına bahane bularak anlattığı bazı şeyler beni tedirgin etmeye başladı. En çok da "gururlu ama allem kallem edip hesabı çoğu zaman ben ödüyorum..annesine bakıyor ne de olsa,msarafı çok. Kızıyor bana böyle yapınca ama çok tatlı" kısmına takılmıştım.
Onun hanımhanımcık mühendislik okuduğu yılları çok da takdire şayan hanımhanımcık şekilde yaşamamıştım ve çevrem de katolik rahibelerle dolu değildi. Görücü usulü evlendirildiği adamcağızdan başkasını pek de tanımayan Semra 'nın benim gördüklerimi göremediğini, Murat'ı hakikatten murat olarak algıladığını endişe ile fark etmiştim. Romantik evlilik teklifi beklenenden önce gelmiş, bu da benim endişelerimi ayyuka çıkartmıştı. Murat 'ın, Semra hakkında neler bildiğini merak ettim. Üzerine tapulu 4 katlı apartmanı biliyor muydu mesela..
Zaman ne yazık ki beni haklı çıkardı. Murat'ın eski eşi Semra ile iletişime geçmiş ve ona güvenmemesini söylemişti. Sonra Murat'ın dükkandaki çırağı, anlaşmazlıklarının sonucu yediği dayağın intikamını ödenemeyen bonoları Semra 'ya ifşa etmişti. Bakımını üstlendiği annesi ise..rahmet olsun ruhuna öleli seneler olmuştu.
Yine de aksi bakışları, çatık kaşlarının ardındaki tertemiz inanmışlıkla, sevgiye inanma çabasını gördüm onda. Onuru sevdasına ağır bastı, Murat'ı terk etti.
Babasına alzheimer teşhisi konulması tam da o yıldı. Partizanlığın normalleştiği ülkemizde, doğru dürüst tahsili olmayan adamı filancanın yakını diye getirip ona şef yaptılar. Şef, Semra'in dul olmasından başka bir kusur bulamamıştı ama diploması olmayanların diploması olanlara neler neler ettiklerini görüp yaşadığımız ülkemizde Semra da bunun acısını çekti bol bol. Tüm gücüyle dik duruşunu koruyor ama her gün daha çok ruhu yıpranıyordu. Tünelin ucundaki ışığı görme umudu..zayıflamıştı.
Abisi temkinli bir uzaklıktan sevgi ve şefkatini esirgemiyordu. Semra evlendiğinde ayrılmasına abisi çok destek olmuş hatta ısrar etmiş. Sonradan öğrendim. Sonra da aile evine , yaşlı anne babasının yanına yerleştirmiş onu. Düşünceli abi.
Semra tertemiz kalbinin, merhametinin, vicdanının esiri...tüm imkanları mevcutken Ümit Yaşar'ın şiirindeki misal yalnızlığın taaa içine sürüklendi
Geçenlerde aradım onu. Özledim gel dedim. Geldi, boğaz manzaralı bir yerlere gittik. Bitişiğe yakın kaşlarının çatıklığı ve aksi bakışlarını gören garson siparişi bana sordu her zamanki gibi. Semra çantasından çıkardığı ıslak mendille ellerimizin değeceği yerleri sildi . Artık ona ne diyeceğimi bilmiyordum.
Bir nebze olsun umudunu diriltmek, moral vermek için sordum neşeyle:
- Bak şimdi, şu hayatta en çok neyi seviyorsun.
Tamamen fiziki yapısından kaynaklanan öfkeli yüz ifadesine uyumsuz bir dalgınlıkla baktı bana. Düşündü. Dramatize etmeksizin, samimiyete "hiç bir şeyi" dedi.
Çok uzun yıllar insana dair çözüm bulmaktı mesleğim. Çıkmaz sokakları hemen tanırım.
Kaderini benimsemesi için , sustum.
Onun için bekleyeceğim..onu hiç bırakmadan.
Yaşanmamış gün için umut yoktur demek, en fazla kendimize haksızlık olur.
Her insanın bir hikâyesi var. Yaşamımızı belirleyen özgür irademiz mi yoksa rastlantılar mı? Sanırım biraz ondan biraz bundan. Sonunda kader deyip çıkıyoruz işin içinden. Liyakatin önemsenmediği, toplumda bir yer edinmenin ancak başkasının sırtına binmekten geçtiği bizimki gibi geri kalmış toplumların sevdiği bir sözcük kader.
YanıtlaSilKaystros Tyrha,
SilYazgı,kader,tevafuk,tesadüf... var bir şeyler ama herkes aynı tanıma başka anlamlar yüklemiş.
Bazen iki elin yanına düşüyor işte..adına kim ne derse der bilemiyorum . Ama ülkenin bu berbat hali kader değil onu iyi biliyorum. Bir çok geri zekalının sebep olduğu saçmalığı yaşıyoruz, bu da tahammül edilebilir bir şey değil benim açımdan.
İyi insanlar iyi ve akıllı insanlar olsunlar dilerim..sadece iyi olmak yetmiyor.
Sevgiler
Bunlardan ne çıkarttım? Herkesin hayatı gerçekten ayrı bir roman. Ne kadar insan, o kadar hikaye. Arkadaşın hâlâ temizlik hastası mı onu merak ettim. :)) Bir de o küçücük yaşta temizlik hastası olmasına şaşırdım çünkü bende 30'lu yaşlarda ortaya çıktı. Kız kardeşimde de evlendikten sonra ortaya çıktı. O beni "pasaklı" buluyor:)))))
YanıtlaSilSevgiler♥
Müjde,
SilSineklere bez bağlıyor pislemesin sağa sola diye tanımlıyoruz onu...Kız kardeşinin seni pasaklı bulmasına çok güldüm. Dağınıklığı severim ben..yaşam belirtisidir :-)
Sevgiler sana
Kadriye’cim kalemine sağlık. O güzel anlatımını okurken tüylerim diken diken oldu. Ah ne dersler barındırıyor bu yazın benim için, bir bilsen. Bazen sözcükler insanın boğazında düğümleniyor. Sevgiler…
YanıtlaSilPersephone - Bahar Tanrıcamız :-)
SilAilesi onun hayatını sömürmek konusunda asil ve acımasızdırlar. Kimse kendine bunu yapmamalı, kimse bunun yapılmasına izin vermemeli.
Sözcükelerini serbest bırak boğazından çıkıversinler..sevgiler
Ne güzel bir arkadaşsın sen.Herkesin hayatında olanları dışardan gözlemleyip uyaran en az bir tane can arkadaşı olmalı,çünkü insan içindeyken bazı şeylere kör olabiliyor.Ve onun hayatına sarı-yeşil-mor-turuncu renkler katışına,o kendinden umudu kesmiş bile olsa,senin hala ona dair umutlu oluşuna,vazgeçmeyişine...kalp kalp kalp...
YanıtlaSilaytacrafts,
Silher dostta kendimizden bir parça yok mu?
insan yorucu ama kıymetli bir varlık.. onca incinmişliğe nasıl boşver der ki yürek?
benden de sana kalp kalp kalp :-)
Sevgiler
Günümüzde iyi bir dinleyici bulmanın ne kadar zor olduğunu anladım desem bana kızmazsın değil mi?..
YanıtlaSilKeyifle okudum acı ve sevinçle karışık yazını sevgili Mai..
Ne güzelsin,yine..
Kiremithanem,
SilYok kızmam çok güldüm yorumuna ne kızacam :-))))))))))))))))
Haklısın :-)
Sen de ne tatlısın yine..ve hep
Sevgiler
Küçükken hepimizin annesi-babası büyüyünce (özellikle erkek kardeşler için) senin yanında daha rahat oluyor malesef. Bazen insan sadece anlatmak istiyor sizin gibi arkadaş herkese lazım. Hülya
YanıtlaSilBedeller ve ederler Hülya. Biraz da biz yapıyoruz bütün bunları kendimize..
SilSevgiler
Arkadaşına destek olman ne güzel. En azından içindekileri sana anlatabiliyor. Ne hayatlar var, keşke herkes mutlu olabilse. Çabaladıkça daha geriye gidiyor bazı insanlar ve hak ettiğini asla bulamıyor.
YanıtlaSilduygu emanet,
SilHerkes mutlu olmak için çabalamıyor sanki.. bazen insanların kendi çıkmaz sokaklarını yarattıklearını da görüyorum...ama bu kız..gerçekten üzülüyorum çünkü elinde olan hiç bir şey yok sanki.
Sevgiler
yazık ya bu semraya, eksik yaşamış gibi duruyor.
YanıtlaSilarada spama bakmayı unutmayasın :)
YanıtlaSilDeep,
SilSen demesen unutmuştum vallahi çok sağol sen çok tatlı bi kızsın..sevgiler